Град Котел е обявен за архитектурно-исторически резерват. Магнетизмът на Котел и околността му е осезаема, зарежда с енергия и буди чувство на гордост. Любознателните посетители могат да се насладят на културно-образователната си почивка в множество къщи за гости, вили, хотели и автентични механи.

Не пропускайте да посетите:

Град Котел е обявен за архитектурно-исторически резерват. В оцелелия след пожара от 1894 г. квартал Галата, както и по ул. “Дърлянка”, са запазени около 110 възрожденски къщи. Те са от типа Камчийска къща - едно- и двукатни, от камък и дърво, с великолепна резба, огромни стрехи, вити покриви и приказни дворове.

Природонаучният музей се намира в края на парк „Изворите”. Единствен по рода си в Югоизточна Европа, музеят е създаден от местния учител Васил Георгиев.Разработена на екологичен принцип, музейната експозиция е уредена на площ от 1000 кв. м.
/тел. 0453 2355, работно време от 8.30 до 12.00 ч и от 13.30 до 18.00 ч/

Етнографският музей е поместен в Кьорпеевата къща, където е онагледен местният бит от 19в.Тук посетителят попада в романтичната атмосфера на стария котленски дом с цялата му красота, практичност и уют
/ул. “Алтънлъ Стоян” № 4, тел. 0453 2315, работно време от 8.30 до 12.00 и от 13.30 до 18.00 ч/

От национално значение в Котел е музикалното училище “Филип Кутев”, което е единственото по рода си в Европа. Основано е през1967 г. и е първото средно училище за български фолклорни песни и инструментална музика. Тук не само българите, но и чужденците имат възможност да се запознаят с нашия фолклор и да почувстват българския дух и култура.

Парк Изворите - в северната част на града - е уникален с трите си извора с общ дебит 2000 л/сек.

В Котленската планина има множество природни забележителности – пещери (пещера”Ледника”, „Приказна”, пещерата на Раковски, в която се е укривал), странни скални образувания (Куминен камък), водопади.Тук се намира и резервата „Орлица”, който обхваща вековна гора от мизийски бук, скалите”Орлица”-гнездовище на скалния орел, изворите на р.Медвенска.